Als we de wereld anders inrichten zijn minder mensen beperkt, want als jij geen drempel opwerpt, hoeft ook niemand daar vervolgens overheen te klauteren

Om jou te inspireren óók te doen wat je kunt om de wereld mooier te maken als in samenredzaam en inclusief, lees je hier artikelen, anekdotes, stukjes en/of quotes over waar en hoe het beter kan, gewoon dichtbij huis.

Ik pleit voor een wereld waarin samenredzaamheid het toverwoord is, de focus ligt op wat wél kan en waarin we met ons allen de verantwoordelijkheid nemen om te realiseren dat iedereen gezien & gehoord wordt in onze samenleving. Als we allemaal zorg dragen voor onze eigen vierkante meter zijn we er ook. Doe dat. Doe wat je kunt. Je kunt namelijk altijd iets. Net als de Kleine Kolibrie.

Hoe dat verhaal ging lees het hieronder…

Op een dag dreigde een immense brand het bos te vernietigen. Alle dieren sloegen in paniek op de vlucht, verslagen en bang. Behalve de kolibrie. Dat kleine vogeltje vloog zo snel als ze kon naar de rivier, pikte een druppel water op, vloog terug naar het vuur om daar de druppel weer te laten vallen. Zo vloog ze heen en weer. Heen en weer. Terwijl de dieren aan de rand van het bos niets anders deden dan jammeren en jeremiëren. Na een tijdje zei grote beer: “Kleine kolibrie, wat ben je toch aan het doen? Zie je dan niet dat je met die druppeltjes de brand niet kunt blussen? Staak toch je inspanningen. Je gaat het bos zo echt niet redden hoor.” De kolibrie vloog gewoon door. Heen en weer. Onderweg antwoordde ze: “Ik doe gewoon wat ik kan. En als al die druppels samen de oceanen en rivieren maken, kunnen ze ook samen het vuur doven.”

In sommige versies van het verhaal gebeurt er een wonder waardoor het vuur gedoofd wordt. Ik vul het verhaal graag aan met dat de andere dieren ‘wakker worden’ en, net als de Kleine Kolibrie, gaan doen wat ze kunnen en ze zo samen het bos redden. Dat wakker worden is misschien al een wonder op zich, maar dat is dan in ieder geval een wonder dat we zelf kunnen beïnvloeden. Toch?

Dank voor jouw tijd en aandacht! Ik hoop je vaker te mogen ontmoeten hier.

Met bevlogen groet,
Sandra

Advertentie